Elektrische sigarettenmaker
Om zelf sigaretten te gaan maken heb je naast sigarettenhulzen en tabak ook het apparaat nodig dat je meehelpt om de sigaretten te produceren: de sigarettenmaker (ook hulzenstopper en sigarettenmachine genoemd).
Bij je keuze voor een sigarettenmaker is de eerste stap om te kiezen uit de soort hulzenstopper: een elektrische of een handmatige sigarettenmaker. Een elektrische sigarettenmaker is in aanschaf wat duurder dan een handmatige, maar biedt voor die hogere prijs ook voordelen.
Voordelen elektrische ten opzichte van handmatige sigarettenmaker
De elektrische sigarettenmaker biedt om te beginnen meer bedieningsgemak en snelheid van produceren boven de handmatige variant en is bovendien veel minder arbeidsintensief. Om met dat laatste te beginnen. Het enige wat bij de elektrische (ook wel automatische genoemd) hulzenstopper zelf moet worden gedaan, is het klaarleggen van de lege huls en de tabak; die ‘inspanning’ moet bij alle soorten sigarettenmachines zelf geleverd worden. Maar waar bij de handmatige machine ook het vullen van de huls arbeid vraagt, is dat bij de elektrische hulzenstopper niet het geval.
Het bedieningsgemak dat min of meer samenvalt met de weinige arbeid die je moet leveren, komt door het automatisch vullen van de huls met tabak. De hendel van de elektrische sigarettenmaker hoeft slechts lichtjes overgehaald te worden en je sigaret wordt vanzelf gemaakt.
Maar ook de snelheid waarmee de elektrische sigarettenmaker de sigaretten produceert, is een groot voordeel boven de handmatige variant. Het kost maar luttele seconden om een perfect gevulde sigaret te maken en op hoge snelheid heb je zo een ‘pakje’ vol. Dat tempo ligt bij de handmatige sigarettenmachine echt een stukje lager.
Veel modellen van de elektrische hulzenstopper komen vaak met een antislip laag aan de onderkant van het apparaat, zodat ook bij gebruik op gladde oppervlakten, de elektrische sigarettenmaker nooit kan wegschieten of wegglijden.
Verschillende systemen van de elektrische sigarettenmaker
Er zijn niet alleen verschillende merken op de markt (waarover hieronder straks meer), maar er zitting ook verschillen in het werkingssysteem. Er zijn elektrische sigarettenmakers met een veermechanisme en apparaten zónder. Daar zitten voor de gemaakte sigaret verschillen in die we je nu willen uitleggen.
Machine met een veersysteem
Bij elektrische modellen met een veersysteem worden alle tabaksstukjes door de veer in de machine klein gehakt. Dat levert een voordeel op: je hoef minder goed te letten op de grotere tabaksstukjes die je bij de meeste modellen eruit moet filteren om schade aan het apparaat te voorkomen. Maar zoals vaak heeft elk voordeel ook een nadeel: de kans op uitvallende, gloeiende asstukjes uit een aangestoken sigaret, wordt hierdoor groter, juist omdat de tabak zo fijn is gehakt.
Mechanisme zonder veersysteem
Bij de elektrische modellen zonder veermechanisme wordt de tabak niet (extra) klein gehakt en het voordeel van de elektrische hulzenstopper zonder veersysteem is, dat de kans op uitvallende, gloeiende asstukjes dus veel kleiner, zelfs nihil, is. Daarnaast wordt de tabak mooier en strakker in de lege huls geschoten. Het nadeel van de variant zonder veersysteem is dan weer dat je veel beter moet filteren op te grote tabaksstukjes.
Prijsverschillen tussen de mechanismen
De elektrische sigarettenmaker die met veer komt, ligt in prijs iets lager dan de hulzenstopper zonder veersysteem. Besef je bij je keuze wel de hierboven beschreven consequenties.
Hoe maak je zelf je sigaret?
Leg om te beginnen een sigarettenhuls in de hulshouder van de elektrische sigarettenmaker, waarbij je erop moet letten dat de lege huls perfect aansluit op de tabaksgleuf van de machine. Zo komt het goed vullen van de huls het beste tot zijn recht en is de kans dat de huls wegschiet nihil.
Vervolgens moet je de tabak gelijkmatig over de tabaksgleuf uitspreiden en verdelen. Hierbij is het van belang dat je de grotere tabaksstukjes eruit filtert om beschadiging van de elektrische sigarettenmaker zo veel mogelijk te voorkomen.
Het enige dat daarna nog moet gebeuren is het eenvoudig overhalen van de hendel waarna de elektrische sigarettenmaker automatisch voor je aan de slag gaat. De krachtige motor in het apparaat zorgt ervoor dat de tabak met snelheid en precisie, gelijkmatig in de lege huls wordt geïnjecteerd. Dus nadat je alles hebt klaargelegd zit jouw taak erop: de elektrische sigarettenmaker zorgt ervoor dat je binnen mum van tijd van een perfect gemaakte sigaret kunt genieten!
Diverse merken van elektrische sigarettenmakers
Hieronder bespreken we enkele van de meest populaire merken met uitleg over de werking en de prijzen.
Automatische Hulzenvuller
Met een prijs rond de 35 euro vult deze elektrische sigarettenmaker binnen een paar seconden je zelfgeproduceerde sigaret. Met een optimale prijs – kwaliteit verhouding van deze machine worden de hulzen, snel, krachtig en goed gevuld.
Filling electric machine
Met een prijs rond de 30 euro maakt deze machine mét veersysteem van het merk Filling prima sigaretten op hoge snelheid. Een uitstekend apparaat, maar natuurlijk niet te vergelijken met de veel duurdere varianten met injectortechniek. Voor de prijs van rond de 40 euro ook verkrijgbaar in mini uitvoering: ideaal om mee te nemen!
Zorr Powermatic 2
Met een prijs rond de 95 euro is de Zorr Powermatic een topmachine die over de hele wereld bekendheid geniet vanwege de goede prestaties, kwaliteit en snelheid van productie. Concurrenten kunnen niet tippen aan de voorsprong die Zorr inmiddels heeft opgebouwd bij alle modellen, zowel elektrische als handmatige.
Zorr Powermatic 2 Plus
Met een prijs rond de 90 euro ligt deze machine in de hoogste prijsklasse, maar je krijgt ook wat! Met titanium messen en de krachtigste elektromotor maakt de Zorr Powermatic 2 Plus de meest hoogwaardige sigaretten, zonder afvallende vuurkopjes, volledig elektrisch en automatisch aangestuurd. Bovendien is de machine afgewerkt met een prachtige beschermende coating.