Zelf Sigaretten Maken

Zelf sigaretten maken betekent geld besparen

Het leven wordt er voor de rokers elk jaar duurder op door de alsmaar hoger wordende accijnzen die de overheid oplegt op tabakswaren. Er gaan de laatste tijd steeds meer verhalen op dat de staat een pakje sigaretten richting de 25, zelfs 50 euro wil ‘duwen’! Maar met het spekken van de staatskas in het achterhoofd zullen die prijsniveaus zo’n vaart niet lopen, wat niet weg neemt dat het toch al gigantisch kostbaar is.
Hoe kun je als roker die extreem hoge kosten omlaag brengen, zonder te stoppen met roken?

Dat is eigenlijk heel eenvoudig: door zelf sigaretten te gaan maken! Zelf sigaretten maken betekent veel geld besparen op je rokersuitgaven, tot zelfs wel 70%!

Wat je nodig hebt voor het maken van eigen sigaretten 
Voor het maken van eigen sigaretten heb je een sigarettenmaker nodig en de ingrediënten voor een sigaret: de hulzen en tabak.

 

 • Sigarettenmaker
  Je kunt kiezen voor een handmatig of elektrisch bediende sigarettenmaker, al naar gelang de prijs die je wilt betalen voor gebruiksvriendelijkheid, kwaliteit en productiesnelheid.
 • Hulzen
  Je hebt ook de lege filterhuls nodig die met tabak gevuld moet worden. Deze komen in normale size, maar ook in Extra Long (XL).
 • Tabak
  De speciale tabak voor zelfgemaakte sigaretten is het beste aan te bevelen. Deze is droger dan normale shag en iets fijner van structuur, wat de kwaliteit van de uiteindelijke sigaret ten goede komt.

De kosten

De hulzenstopper is een eenmalige investering: handmatige hulzenstoppers variëren tussen de 5 en 30 euro en elektrische sigarettenmachines tussen 30 en 100 euro. 2018 is het jaar van de semi-automatische elektrische sigarettenmachines zoals bijvoorbeeld de Powermatic 3 en de Golden Rainbow welke zelf tabak verdelen en bijna hands-free werken.

In de kostenbesparing die we hieronder voor je berekenen, laten we voor het gemak deze eenmalige investering buiten beschouwing (die de kosten omgerekend per sigaret te verwaarlozen).

Bij sigarettenhulzen zitten in de meeste verpakkingen 200 hulzen. De prijs ligt gemiddeld rond de 2 euro voor zo’n grootverpakking.

Voor een blik tabak van 100 gram betaal je tegenwoordig ongeveer 18 euro. Je kunt hier, na wat oefening, gemiddeld zo’n 200 sigaretten mee maken.

Kostenbesparing door zelf sigaretten te gaan maken

We gaan er bij de berekening vanuit dat een roker 1 pakje normale sigaretten per dag rookt, 19 per dag dus. Om een juist vergelijk te kunnen maken berekenen we eerst de kosten per sigaret.

 • per normale sigaret
  Een normaal pakje sigaretten met 19 sigaretten kost inmiddels 6,30 euro .
  De kosten per sigaret dus: 6,30/19 = 0,33 euro.
 • per zelfgemaakte sigaret

Voor de zelf gemaakte sigaret heb je de kosten voor de huls (2/200 = 0,01 euro per sigaret) en de tabakskosten (18/200 = 0,09 euro per sigaret).
De totale kosten per zelfgemaakte sigaret komen dus uit op 0,10 euro.


Daadwerkelijke besparing

 

Kosten normale sigaretten Kosten zelfgemaakte sigaretten Besparing
Per dag € 6,30 € 1,90 € 4,40
Per maand € 191,63 € 57,79 € 133,83
Per jaar € 2.299,50 € 693,50 € 1.606,00

Dat is nog eens serieus geld, waar je hele leuke dingen voor kunt doen, stap nu over op zelfgemaakte sigaretten!

Zelf sigaretten maken: korte uitleg

Tot slot leggen we kort uit hoe eenvoudig het is om zelf sigaretten te maken.

Voor elk soort sigarettenmaker zijn de eerste stappen altijd hetzelfde. Je opent de sigarettenmaker en vult de tabaksgleuf gelijkmatig met tabak. Vervolgens moet de tabak lichtjes worden aangedrukt en dan leg je de sigarettenhuls goed aansluitend aan het einde van de tabaksgleuf waarna de sigarettenmaker weer gesloten wordt. Bij een handmatige machine schuif je de hendel op en neer en je sigaret is gemaakt, bij de elektrische hulzenstopper haal de hendel licht over om de machine elektrisch in gang te zetten om de sigarettenhuls automatisch met tabak te vullen.

Eenvoudig, snel en bovenal: een forse besparing!

1 Comment

 1. Pingback: De beste elektrische sigarettenmachines – Wij Willen Roken

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *